Viimeinen sammuttaa valot

Luin eilen ohimennen Motiivi- lehteä eli JHL:n jäsenlehteä ja sieltä silmiin osui artikkeli työttömyysturvan valuviasta. Toisaalla oli linkki Trafin käytäntöön siitä, että ajoneuvoveron liikamaksu saattaa aiheuttaa autolle ajokiellon. Myöskään avotaksilla ei saa liikennöidä tai kananmunia  ei saa myydä ravintolalle.

viimeinenSiinä vaiheessa, kun lapsia suojellaan ruusupensaalta tai pullat myydään eri paikassa kuin ihmisravinnoksi hyväksytty maito, ollaan melkoisessa byrokraattisessa ihmemaassa. Tämä kuvastaa byrokraattien ajatusmaailmaa eli sitä, että ihmisiltä puuttuu täydellisesti oma äly. Merkitsemättömien kananmunien osto pientilalta on ostajan oma valinta. Hän varautuu silloin erilaiseen hygieniaan kuin ostaessaan kaupasta. Ruusupuskan piikit pistävät ja jos niiltä aina suojellaan, niin ihminen ei opi.

Mutta kun kaikelta suojellaan, niin jossain välissä tulee vastaan  se kohta, että työnteko, yrittäminen ja loppujen lopuksi eläminenkään ei enään kannata. Mitä mieltä on elää byrokraattien ohjenuorassa ja käyttää aikaansa säännösten, pykälien ja määräysten tarkistamiseen. Eli tarkistaa onko asiat sallittuja sen sijaan että tarkistettaisiin, että on onka asiat kiellettyjä. Ja jos saa idean, niin byroslavian virkamiesten pitäisi miettiä asiaa siltä kantilta, että onko asia mahdollista toteuttaa eikä suinkaan sieltä, että miten asia voidaan kieltää.

KISS- periaate eli Keep It Simle, stupid pitäisi kuulua jokaisen virkamiehen ja lakien säätäjän työkalupakkiin. Eli etsiä aina yksinkertaisin ratkaisu, jolla ongelma ratkaistaan. Eikä suinkaan etsiä mahdollisimman hankalaa ratkaisua. Kun säännöksiä vähennettäisiin, yksinkertaistettaisiin ja selvennettäisiin, niin monien paljon kaipaamaa pienyrittäjyyttäkin saattaisi syntyä. Sitä sellaista, jolla osa ihmisistä voisi parantaa omaa elintasoaan ja etsiä uusia suuntia elämälleen.

Mutta kun pykälien tarkoitus on  estää omatoimisuutta, ideointia, yrittämistä ja pärjäämistä. Eli byrokratian tarkoitus on olla byrokraattien työkalu, jolla he hallitsevat maailmaa. Byrokraatti ei voi tietää, että jollekulle on kokemus ajaa kaksiovisella avotaksilla juhlista toiseen. Tai toiselle on tärkeää saada käydä katsomassa maatilalla lehmiä ja kanoja ja ostaa samalla matkalla kananmunia, joiden tuotantotavan on nähnyt. Tai, että kaikki eivät pidä pieniä lasten kolhuja pahana, ne opettavat siihen mitä ei saa tehdä.

Ihmisille pitää antaa oikeus suorittaa omat valintansa eikä suojella kaikelta pahalta. Byrokraattien tehtävä olisi vähentää esteitä eikä suinkaan lisätä niitä. Jos ei saa yrittää, niin ei myöskään pysty onnistumaan.

Kuhan pohdin, Kari…

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Yksi kommentti

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*