Vahingollista kehittämistä

Aina silloin tällöin kuulee lauseen, että yrityksiä ei oikeastaan kannattaisi johtaa osakkeenomistajien edun mukaisesti. Siis tarkoittaako tämä sitä, että tiukka voiton tavoittelu onkin pahasta ja osakkeen hinnan voisi väliin antaa pudota alaspäin.

Jos väite pitäisi paikkansa, niin tarkoittaisiko se sitä, että 1980- luvulla lanseerattu käsite omistaja-arvon maksimointi olisikin negatiivinen asia. Eli ajatus, että yrityksen tehtävä on tuottaa maksimaallista voittoa omistajilleen. Hyviä osinkoja ja osakkeen arvon arvon nousua.

Mielenkiintoinen ajatus. Siis se, että osakkeenomistajien suuntaan kumartaminen on yritykselle vahingollista. Siis kaikki toiminnot joilla pyritään tehostamaan yrityksen toimintaa. Näitä klassisia toimintojahan on mm. tuotannon tehostaminen, ulkoistaminen ja turhien rönsyjen leikkaaminen pois. Siis asioita, joilla saadaan parannettua tulosta.

Yhdysvaltalainen taloutieteilijä William Lazonick on antanut esimerkiksi kyseisen toimintakulttuurin vahingollisuudesta.  GM:n oli ongelmissa vuonna 2009, jolloin yritys pelastettiin 35 miljardin tukipaketilla. GM:hän käytti 1986 – 2002 noin 20 miljardia dollaria omien osakkeidensa ostamiseen ja se oli osa omistaja-arvon maksimointia. Kyseinen raha olisi pelkkänä pankkitalletuksena riittänyt yrityksen pelastumiseen konkurssiuhalta.

Mietin usein, että meillä on yrityksissä paljon samankaltaisia toimintatapoja, -kulttuureita jotka ovat vahingollisia. Alkaen mikro- ja makrotasolta ja päättyen yritysstategioihin. Eli toimintatapoja, joilla kumarretaan vain yhteen suuntaan ja aiheutetaan ongelmia toiseen. Johtuneeko se ihmisten rajallisesta ajattelukyvystä vaiko ahneudesta, ettei pystytä toimimaan lyhyen ja pitkän aikavälin kannalta hyvin ja viisaasti.

Mietin usein, että miksi ihannoidaan toimintakulttuureita jotka ovat pitkällä aikavälillä vahingollisia. Ei osata eikä uskalleta kyseenalaistaa toimintatapoja, joka rapauttavat kehitystä.

Kuhan pohdin, Kari…

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*