Terveyden tuhoaja: Pitkä työpäivä

Puhutaan työelämän muuttumisesta ja siitä, että ettemme enään ole mutterin vääntäjiä vaan asiantuntijoita. Ja se kyllä näkyy jokapäiväisessä elämässä. Kuvittelemme olevamme niin tärkeitä, että unohdamme työelämän perustaidot. Siis nukkumisen, lepäämisen ja oman ajan.

Lähes jokainen tai ainakin joka toinen kertoo kuinka kovakuntoinen ja ihannepainoinen  jaksaa paremmin töissä. Jaksaa paahtaa ja tehdä pitkää päivää, koska se on kunnioitettavaa ja maan tapa. Ei työtunteja pidä laskea, jos haluaa menestyä.

Mielenkiintoinen dilemma. Hyvin mielenkiintoinen. Arvostetaan sekä terveyttä että tehokkaita tapoja tuhota se. Toisaalta aika ymmärrettävää se, että mitä sitä ei maksaisi jotta saisi oman unelmaelämän. Audin ja tiilitalon takia kyllä kannattaa tuhota terveys.

Vuonna 2015 tehty tutkimus kertoo aika koruttomasti kuinka yli 40 tuntinen työviikko tuhoaa terveyttä. Riski saada aivohalvaus tai sepelvaltimotauti kasvaa. Ja ylipitkällä työpäivällä takuuvarmasti tuhoaa oman unirytminsä. Noin 50- tuntista työviikkoa tekevillä on 27% suurempi mahdollisuus saada aivohalvaus.

Toisaalta kun painaa pitkää  päivää niin hankkii paremmin. Yleinen väite ja aika usein jopa täysin perätön. Vain 23% ylemmistä toimihenkilöistä, joita voisi vaikka kutsua asiantuntijoiksi, saa työaikalain mukaiset korvaukset joko rahana tai vapaa-aikana. Ja kolmannes jää kokonaan ilman korvauksia. Ja tähän voisi vielä lisätä, että puolet ylemmistä toimihenkilöistä matkustaa työmatkat omalla vapaa-ajallaan.

Sairasvuoteella on sitten hyvä pohtia sitä, että oliko se kuvitelma  korvaamattomuudesta  kaiken tämän arvoista. Kannattako joustavuuden ja dollarienkuvien takia tuhota terveytensä.

Kuhan pohdin, Kari…

 

 

 

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*