Suomi, kehitysmaaksiko taantumassa

Aika tyly otsikko, mutta jäin pohtimaan kuinka kehitysmaatasolla olemme hyvinvointivaltioksi. Ajatus lähti liikkeelle tullitilastoista ja siitä mitä meiltä viedään ulos. Raaka-aineita, elintarkkeita ja muiden ohjeilla tehtyä tekniikkaa. Ihan niinkuin kehitysmaissa.

Meidän kansantalouden kehittämisen ohjenuorana on käsite nimeltä omistaja-arvon maksimointi. Näin asiaa ymmärtämättömänä näyttää, että kaikki viimeiset yhteiskunnan kehittämiseen perustuneet päätökset ovat tuon ajattelutavan mukaisia. Eli yleiskulujen leikkaaminen, omistuksen myynti ja lyhytnäköinen paniikki ettei tulevaisuudessa pärjätä.

Käytännössä se näkyy samoin kuin julkisesti noteeratussa osakeyhtiössä. Siellä kaikki toimenpiteet ensisijaisesti toteutetaan osakkeenomistajien edun mukaisesti. Eli pyritään maksimoimaan osakkeen arvo sekä osinko. Ja ratkaisut ovat tuotannon tehostamista, kannattamattomien oksien myyntiä ja pahimmillaan omien osakkeiden ostamista.

Joku voisi tässä kohtaa kait puhua uusklassisesta koulukunnasta, jonka lienee tällä hetkellä aika suosiossa itsekkäiden ja rationaalisten yksilöiden joukossa. Ja tämä näkyy vientitilastojen kautta eli suurin osa viennistä tulee vähän samalla lailla kuin kehitysmaissa eli raaka-aineista ja matalan tason tuotteista. Niinkuin paperimassan viennistä, jonka osuus on muuten 3.3% eli melkein kolme kertaa enemmän kuin lääkeaineilla. Tilastoista voisi vielä kaivella vaikka mineraaliöljyjen ja niiden jatkojalosteiden osuuden joka on 7.7%.

Ja kun noita tilastoja lukee maallikkona, niin ne kertovat hyvin surullista tarinaa siitä miksi meillä yritetään saada aikaiseksi Kiky- sopimuksia, ihmisiä ei hoideta kunnolla ja syyllistetään työttömiä. Ihan vain siksi, että ainoa kilpailukeino on vyön kiristäminen. Tai vaihtoehtona on putoaminen kehitysmaaksi.

Toisaalta, jos virkamiehet, päättäjät ja politiikot uskaltaisivat pysähtyä hetkeksi ja miettisivät asioita, niin vaihtoehtoja voisi olla muitakin. Taloustieteistä löytyy helposti muitakin suuntauksia kuin nykyisin vallassa oleva. Sieltä löytyy mm. keynesläinen ja schumpterilainen malli.

Sieltä löytyy myös ajattelusuunta, jota voi kutsua developmentalismiksi jonka historia juontuu vielä klassista taloustiedettä pidemmälle eli 1500- 1600 luvuille. Eli ajattelusuunta, joka on luonut hyvää jälkeä 1700- luvun Englanissa, 1800- luvun Yhdysvalloissa ja nykypäivän Kiinassa.

Ajastussuunta perustuu hyvin yksinkertaiseen perusajatukseen eli tuotantokyvyn parantamiseen. Siihen ei riitä yksinomaan luonnonrikkaudet tai tehostuva tuotanto hukkia leikkaamaalla. Vaan developmentalistisen ajatuksen mukaan kansantalouden tuotantokykyä kehittää parhaiten määrätynlainen toimeliaisuus kuten huipputekniikan valmistaminen. Ja nykyisessä ilmapiirissä eli kurjistamiseen ja leikkaamiseen pyrkivässä ilmapiirissä yritykset eivät synnytä tätä itsekseen. Ja siksi meidän on pakko vain pyrkiä tehostamaan niitä toimialoja joilla olemme.

Eli niinkuin nykyinen politiikka kertoo, niin pyrime toimimaan toimialoilla joilla voidaan hyödyntää luonnonvaroja ja halpoja työntekijöitä. Yritysten pitäisi päästä murtautumaan ulos auringolaskun alaoilta eli eilispäivän toimialoilta.

Mietin vain, että mitä tapahtuisi jos joku johtava virkamies uskaltaisi ääneen sanoa, että hukkaamme henkistä pääomaa jollain aktivointinäpertelyllä. Ihan vaan siksi, että päättäjät ovat näköalattomia ja munattomia.

Entäpä jos kehittäisimme mallin, jonka tarkoitus on tuoda huipputeknistä osaamista kotimaisten yritysten käyttöön. Perustaisimme valtiolle riskialoille tutkimusta ja tuotekehitystä tekeviä yrityksiä ja ohjaisimme niiden tuloksia sopivin periaattein teollisuuden käyttöön.

Jotkut kehitystaloustieteilijät ovat suosittaneet, että nuoria teollisuusaloja suojellaan ja myös niihin investoidaan. Se saattaa auttaa niitä kasvamaan nopeammin kuin pelkästään markkinavoimien avulla.

Kuhan pohdin, Kari…

 

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*