Sokkohakua

Tulin tuossa äsken kotiin bussilla, linjurilla, dösällä tai nyssellä. Linja-autolle on monta erilaista nimeä. Ja jotta pääsen kotiin, niin voin valita neljän päätepysäkin ja kahdeksan eri bussilinjan väliltä.  Ja riippuen ajankohdasta bussista löytyy määrätyntyyppisiä ihmisiä. Päivällä eläkeläisiä, työttömiä, koululaisia. Työpäivän päätteeksi lukiolaisia ja työllisiä. Ja lauantai-iltana kapakasta tulijoita.

Tämä vastaa pitkälti rekryämistä. Eli valitsemalla oikeat parametrit löydetään määrätynlaisia ihmisiä. Ihan niinkuin busseissakin. Eli jos haluan löytää yläkoululaisen finninaamaisen nörtin, niin valinta on helppo. Tampereella menen seisomaan arkiaamuna noin kello kahdeksan pysäkille numero 1519 (Epilä) ja linja-autosta purkautuu ulos speksiin sopivia koululaisia.

Näinhän rekrytessäkin tehdään. Valitaan oikea bussilinja ja haluttu pysäkki. Ja valitaan bussin tuloaika. Ja saadaan halutunlaisia hakijoita. Eli rakennetaan hakijan ympärille laatikko johon hänen pitää mahtua.

Laatikko rakennetaan vielä liian usein omien kuvitelmien, ennakkoluulojen ja harhaisten näkemyksien perustella. Kuvitellaan millainen työntekijä pärjää tehtävässä. Pelätään laatikon ulkopuolelle katsomista.

Ja useinmiten tähän vielä lisätään tutusta lasten leikistä löytyvä efekti. Leikkihän on Rikkinäinen puhelin. Siinähän katsotaan kuinka paljon viesti muuttuu, kun tarinaa kerrotaan muille ihmisille. Tämä vastaa pitkälti sitä, että rekryäminen siirretään ulkopuoliselle.

Eli alkuperäinen viesti muuttuu ja sävyttyy eri vaiheissa. Ja loppupeleissä voidaan hakea aivan jotain muuta kuin ajateltiin. Rekryäminen vain epäonnistuu.

Liian usein rekryäminen on kuin bussipysäkillä seisomista. Katsotaan ketä bussista tulee ulos ja napataan joku. Ja ihan vain siksi, että hakijan ympärille on rakennettu valmiiksi liian tiukat raamit. Kuvitellaan tietävänsä millainen ihminen tehtävässä pärjää.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*