Pyydä – En pyydä, hiukan kohteliaisuudesta

Olin aamulla bussipysäkillä ja hyvin pukeutunut rouva kahden matkalaukun kanssa käski sanomaan kuljettajalle, että hän avaisi keskioven. Olo oli hiukan kuin statuskohteliaisuudesta kärsivällä roskakuskilla, joka yrittää keskustella arvokkaasti yrityksen toimitusjohtajan kanssa.

Joskus pikkupoikana minulle yritettiin opettaa käyttäytymisen perustapoja. Ovien avaamista, kohteliasta väistämistä ja kiitos- sanan käyttöä. Väliin myös muistutettiin pyytämisen ja käskemisen eroista.

Isäni sanoi, että pienellä kohteliasuudella pääsee pitkälle. Joskus se tuntuu vastapuolesta kunnioitukselta ja väliin kertoo, että halutaan noudattaa yhteisiä käyttäytymiskooodeja. Ja hän sanoi, että liian moni suomalainen unohtaa pienien vivahteiden merkityksen.

Nämä vanhat opit tulivat aamulla mieleen, kun minua nuorempi siniseen jakkupukuun pukeutunut rouva käski sanomaan kuljettajalle keskiovesta. Vain yhdellä pienellä kondiotinaalin lisäyksellä hän olisi muokannut käskyn pyynnöksi ja osoittanut kunnioitusta muille matkustajille. Kaksi lausetta ja niin erilaiset merkitykset:

      • Sano kuljettajalle, että hän avaa keskioven. Matkalaukkuni ovat painavat.

      • Sanoisitko kuljettajalle, että hän avaa keskioven. Matkalaukkuni ovat painavat.

Yksi pieni isi- pääte ja käskystä tulee kohtelias pyyntö. Puhutaan samanarvoiselle ihmiselle eikä alempiarvoiselle. Pienellä ennalta opetellulla tavalla olisi kerrottu, että keskustelen samanarvoisen ihmisen kanssa.

Ihminen pystyy tekemään ensivaikutelman itsestään vain yhden kerran. Ja joskus sen ensivaikutelman voi pilata hyvinkin yksinkertaisella tavalla, varaamalla sateella koko bussipysäkkikatoksen itselleen ja käskyttämällä muita. Kohteliaisuus on pieniä tekoja ja muiden huomioimista eikä suinkaan haarukoiden käyttöjärjestys ruokapöydässä.

Kuhan pohdin, Kari…

 

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*