Norsunluutornin salaisuus – Astu väliin kansan pariin

Shigeru Kobayashi sanoo tylysti Luova johtamistapa-kirjassa vuodelta 1977, että asiantuntijoiden olisi aika laskeutua alas omista norsunluutorneistaan ja siirtyä normaalin kansan pariin etsimään innovaatiota. Eli tässä kirjassa, jossa hän on toisena kirjoittajana tanskalaisen Helge Torben ohella ravistellaan myös elitistisestä ajattelusta.

Norsunluutornien olemassaolo perustuu siihen väärinkäsitykseen, että kehitys kulkee vain yhteen suuntaan – tieteestä teknologian välityksellä liiketoimintaan, Shigeru Kobayashi.

Niin hän kuin kuin Sonyn perustajakin Masaru Ibuka ovat sitä mieltä, että elitismi hidastaa teknistä kehitystä. Eli liiallinen uskominen korkeasti koulutettuun akateemiseen eliittiin hidastaa teknistä kehitystä eli he eivät usko älymystön olevan niin luovaa kuin kuin uskotaan.

On mielenkiintoista  huomata, että muissakin teoksissa mietitään samaa asiaa eli Dag Romell on jossain maininnut, että hän epäilee eliitin mahdollisuuksia ratkaista ongelmia, koska he toimivat repritiivisesti eli itseään toistavasti. Eli jos hän epäilee, että ei-luovat ja korkeassa asemassa ovat ihmiset eivät pysty anlalysoimaan monitahoisia ongelmia koska heiltä puuttuu kyky hankkia tietoa, näkemystä ja  toimivaa kokonaiskäsitystä.

Eli onko sama asiantuntijuuden ongelma näkyvissä myös softanvääntämisessä, asiantuntijat istuvat omissa norsuuluutorneissaan teknologian ympäröiminä, mutta kokonaisuuksien hallinta puuttuu. Tiedetään paljon, mutta tietojen ja ongelman yhdistämisen ei onnistu, koska asiantuntijuus on kaventanut osaamisen teknologiatasolle ilman sitä ympäröivää liiketoimintaymmärtymystä.

Tässä puhutaan hiukan samasta asiasta kuin edellisessä postauksessani eli tiedon muuttumisesta viisaudeksi. Eli teknologia ei muutu suoraan innovaatioksi tai käytännön sovellukseksi vaan se vaatii arkiluovuutta mukaan, jotta hyvä ratkaisu syntyy. Kobayashia siteeraamalla voi todeta, että asiantuntijat ovat tärkeitä, mutta heiltä puuttuu usein yleisnäkemys ja tästä syystä liian usein edetään teknologian ehdoilla eikä suinkaan lopputuotteen käyttötarkoituksen ehdoilla. Eli huipputeknologian osaaminen ei ole kovinkaan tärkeää ellei tiedä miten sitä soveltaa.

“Asiantuntijat kannattaa pudottaa alas norsunluutorneista, jotta he saavat kosketuksen todellisuuteen. Todellisuuteen josta heillä on yhä vähemmän tietoa”, Kobayashi sanoo.

Tälläistä tänään, Kari…

 

 

 

 

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*