Laatu syntyy nyt eikä kokoushuoneessa kuukauden kuluttua

Kuljen paljon kaupungilla kameran kanssa. Harrastan katukuvausta eli talletan hetkiä urbaanista elämästä. Kuvaaminen on mukavaa ja haastavaa, joskus se vie osaamisen äärirajoille. Ja samalla se on hyvä  tapa harjoitella mm. Demingin ympyrän käyttöä eli jatkuvaa kehittymistä.

Demingin laatuympyrä, PDCA tai PDSA on menetelmä jatkuvaan kehitykseen. Siinä reagoidaan ongelmaan heti eikä hetken päästä.

Yleinen projektien virhe on se, että ongelman tullessa vastaan lyödään pää puskaan. Eli perustellaan, että nyt on niin kiire ettei ongelmaa kerkiä ratkaisemaan. Ja annetaan virheen kertautua ja kertautua. Ja lopputuloksena on ylimääräisiä kuluja, laadun laskemista tai pahimmillaan projektin epäonnistuminen.

Aivan sama ongelma vaivaa montaa valokuvaajaa. Opetellaan selviytymiskeinoja, joilla voidaan pitää pää puskassa. Yksi sellainen on niinkutsuttu RAW- kuvaaminen. Sen sijaan, että sitä pidettäisiin maksimaalliseen laatuun pyrkimisenä, sitä pidetään pelastaumiskeinoja väärinvalotetuilta ruuduilta. Eli voidaan kaivaa kohtuullinen kuva, vaikka valotus meni kuvatessa täysin seinille.

Niin valokuvauksessa kuin muussakin työssä  laadukkaan lopputuksen tekemiseksi pitää lähtökohtien olla kunnossa. Työprosessien, tekniikan ja ammattitaidon. Ja aina virheen ilmaantuessa pitäisi uskaltaa aloittaa sen tutkiminen ja korjausliikeen tekeminen.

Kehitys ja laatu perustuu jatkuviin pieniin korjausliikkeisiin eikä suinkaan kuukausipalaverissa asioiden pohtimiseen. Ongelmat pitää uskaltaa ratkaista heti eikä jälkikäteen.

Tämä on kaikessa työssä se vaikein hetki, niin valokuvauksessa kuin muussakin tekemisessä. Eli uskaltaa lopettaa hetkeksi tekeminen, miettiä mikä meni pieleen ja tehdä nopea korjausliike. Esim. valokuvauksessa muuttaa valotusaikaa, herkkyyttä tai aukkoa. Tai IT- projektissa pysäyttää hetkeksi kehitys, jotta mystisen bugin syy löytyy.

Ja sitten hiukan paremmalla ajalla tutkitaan ratkaisun toimivuus ja pohditaan kuinka kuinka virheen toistuminen tulevaisuudessa voidaan estää. Eli tehdään tulevaisuutta varten toimintasuunnitelma kyseisiin tilanteisiin. Laadun parantaminen on juuri tätä, jokaiseen virheeseen puututaan, tehdään korjausliike, tutkitaan liikkeen toimivuutta ja tehdään korjauksesta tarvittaessa uusi toimintamalli.

Jos haluaa kehittyä, niin jokaiseen virhesignaaliin pitää reagoida. Olipa se sitten valitus huonosta asiakaspalvelusta, paikoilleen menemätön ruuvi, väärin valotettu ruutu tai pahantuulinen työntekijä.

Ja signaaleihin pitää reagoida heti eikä suinkaan seuraavassa viikko- tai kuukausipalaverissa, silloin virhe on voinut kertautua ja väärät toimintatavat vakiintua.

Kuhan pohdin, Kari…

 

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*