Kovaa elämää

Olen valmistunut 1986 insinööriksi ja taisi olla vuosi 2011, kun meillä oli luokkakokous. Siellä yksi entisistä koulukavereistani totesi, että minulla on ollut kova elämä. Ainakin siis työn puolesta.

Hän oli mennyt nykyiselle työnantajalleen lähes heti koulun jälkeen ja elänyt nousujohteista uraa. Tai työpaikka oli jo perua harjoitteluajalta ja myös hänen isänsä työpaikka. Ja hän ihmetteli minun lähes Raamatun paksuista CV:tä, joka koostuu lyhyistä keikoista sinne sun tänne. Minulla oli siis kova elämä, kun en ole elänyt oikean mallin mukaista elämää. Työpaikka, vaimo, kaksi lasta, auto ja eläkeikään saakka jatkuva työsuhde  samalla työnantajalla.

En kehdannut sanoa, että pidän sellaista elämää tylsänä ja kovana, kaikki näköalattomuus ja uusien toimialojen oppiminen on jätetty väliin. Ja jos tuolta polulta putoaa, niin on aika tyhjän päällä.

Sama ajatus tuli mieleen, kun pysähdyin juttelemaan talvella presidentivaalien aikaan Niinistön vaalityöntekijän kanssa. Hän sanoi, ettei elämää voi suunnitella ellei ole vakituista työpaikkaa, se antaa turvaa ja mohdollistaa hyvän elämän: oman asunnon, auton ja lasten kasvatuksen.

Nämä molemmat pienet tarinat kertovat yhdestä vaikeimmasta asiasta työelämän murroksessa eli minun ikäpolvi ja hiukan nuoremmatkin eivät ole valmiita elämämään epävarmuudessa tai opettelemaan uusia taitoja ja ammatteja. Haetaan sitä 100- vuoden takaa periytyvää pitkää nousujohteista työuraa tai kapeaa leipää julkishallinnon puolelta. Ehkä kapeaa, mutta varmaa.

Sama näkyy työllisyyskeskusteluissa. Ihanteena on kokoaikainen työsuhde, sellainen joka ei ole määräaikainen vaan täältä ikuisuuteen kestävä. Työllistyminen on sitä, että menemme joka ainoa aamu sille tutulle ja turvalliselle työnantajalle töihin.

Ihmettelen koska ihanteeksi otetaan ensimmäisen kerran joustavuus, ammattitaidon soveltaminen muuttuviin työtehtäviin sekä uusiutumiskyky. Arvostetaan, että työntekijä pystyy kouluttautumaan tehtävästä toiseen joustavasti. Nuo kaikki ovat nykyään niitä peikkoja, joita pelätään.

Miten ihmeessä pääsemme sinne tulevaisuuden työelämään, jos kaikki arvostavat tuttua ja turvallista työsuhdetta. Niin julkishallinto, ammattiliitot, rekrytoijat ja työntekijät.

Väitetään että ammattitaito vanhenee viidessä vuodessa ja että tulevaisuus on muuttuvien asiantuntijaverkostoiden yhteistyötä ja nopeasti muuttuvia työtehtäviä. Niin miksi sitten arvostamme kaikkea sitä, joka vastustaa muutosta.

Kuhan pohdin, Kari…

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*