Kokonaisvaltaista elinkaariajattelua

Käyn päivittäin kävelyllä ja tähtään vähintäin 10 000 askeleeseen. En ehkä yhdellä kävelykerrralla vaan monilla. Kävelen kauppaan, hiukan pidemmällä olevalle bussipysäkille ja käyn ihmettelemässä maailmaa. Samoin otan joka päivä ainakin hetkeksi kirjan käteen ja luen pienen pätkän. Joskus Ha-Joon Changin taloustiedettä ja joskus vaikka valokuvauksesta kertovaa kirjaa.

Kävelemisellä pidetään painoa kurissa ja jalkoja kunnossa. Eli huolehditaan terveydestä. Painon kurissa pysyminen auttaa verenpaineen hallinnassa ja samalla myöskin polvissa olevien kulumien kipujen minimoimisessa. Kyse on puhtaasti ennakoivasta huollosta tulevaisuutta varten, kehoni alkaa olla kohtapuoliin käyttöikänsä päässä.

Lukemisen ja asioiden tutkimisella on sama tarkoitus. Teknisillä termeillä ilmaistuna päivitän jatkuvasti omaa osaamistani ja pyrin ymmärtämään mihin olemme menossa ja myös ymmärtämään mistä olemme tulossa.

Kunnossapidon käsitteet ja määritelmät

Kyse on aivan samasta asiasta kuin teroteknologiassa, josta joskus vuosikymmeniä sitten kirjoitin Insinööriuutisiin eli nykyiseen Tekniikka&Talous– lehteen. Eli ennakoivasta kunnossapidosta. Siitä jossa pyritään optimoimaan ennakoivan kunnossapidon kustannukset siten että saadaan tuotannon menetyskustannukset ja korjaavan kunnossapidon kustannukset optimialueelle. Siihen kohtaan, jossa kokonaiskustannukset ovat pienimmillään.

Kaavion perusteella se on hyvin yksinkertaista. Samat periaatteet näyttäisivät toimivan sekä ihmisillä ja koneilla. Ihmisten ja koneiden elinkaarissa näyttäisi olevan samankaltaisuuksia eli hyvin määritetyllä ennakoivalla kunnossapidolla minimoidaan kulut. Ihmisillä se tarkoittaa oikeanlaista terveydenhoitoa, lääkitystä ja koulutusta. Koneilla rasvaamista, osienvaihtoa ja päivittämistä uusilla osilla ja ominaisuuksilla.

Mietin usein, että kuinka lyhytnäköistä on antaa ihmisten ennakoivasta kunnossapidosta päättäminen väärillä asenteilla varustetuille ihmisille. Niille, jotka vain osaavat leikata ennakoivien kunnossapidon kustannuksista ymmärtämättä leikkausten vaikutusta tuotannnon menetyskustannuksiin ja korjaavan kunnossapidon kustannuksiin.

Kuhan nyt vain pohdin aamutuimaan, Kari…

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*