Assosiaatiota, nopeaa päättämistä

Aivot on rakennettu määrätyn mallin mukaisesti. Ja se malli ei aina ole paras mahdollinen rakenne luovan työn saralla. Yksi näistä aivojen tehokkaista työkaluista on assosiaatio. Se on tehokas hyvässä ja pahassa.

10Aika usein arvostetaan hyvää ja nopeaa päättäjää. Sellaista joka tekee tehokkaasti päätöksiä. Ja tälläinen päättäjä on usein hiukan vanhempi ammattilainen, jolla on jo elämänkokemusta ja tietoa ja taitoa omalta alaltaan. Eli hän hyödyntää omia assosiaatioitaan eli mielleyhtymiään päätöksen teossa.

Nopea päättäjä omaa korkeat assosiaatioesteet eli hänellä on valmiit mallit ja ratkaisut jo päässään. Eli hänen päättelynsä perustuu pitkälti joko kokemukseen ongelmien ratkaisusta tai mielikuvaan kuinka ongelmat on aiemmin ratkaistu.

Eli korkea assosiaatieste tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ihminen on tapojensa orja ja ratkaisee asioita ns. perinteisillä malleilla. Otetaan viimeaikaisesta politiikasta  yksi esimerkki eli tuotannon kilpailukyky. Jos kysyt nopeasti lähes keneltä tahansa hiukankin asiaa pohtineelta sitä, että kuinka tuontannon kilpailukykyä saadaan paremmaksi niin vastaus lienee tuottavuuden kasvattaminen. Ja siitä tarkemmin kysyessä vastaus on kulujen alentaminen. Eli ihmiselle on valmiiksi muotoutunut valmis ratkaisu ongelmaan. Eli hänellä korkea kynnys tehdä erilaisia päätelmiä asiasta. Hänellä on korkea assosiaatiokynnys.

“Luovuus on vapauteen ja älykkyyteen liittyvä kyky nähdä uusia asiayhteyksiä (assosiaatioita), kehittää epätavallisia ideoita, käsitteitä, tekniikoita ja intuitiota sekä etääntyä tavanomaisista ajatusradoista.”, Wikipedia.

Aika usein kokouksessa kuulee, että tuohan on aivan älytön idea. Ei tuollaista ole kukaan aiemmin edes yrittänyt, ei se toimi. Eli sanotaan suoraan, ettei minun ajatuksiini sovi tuollainen hiukan erilainen ajattelutapa. Eli kyseessä on korkeat assosiaatioesteet. Käytännössä tällöin estetään itseään näkemästä uusia asiayhteyksiä tai erilaista lähestymistapaa ongelman ratkaisuun.

Eli henkilöllä, jolla on matalat assosiaatioesteet, ajatukset kulkevat ihan omia reittejään. Hän saattaa yhdistellä asioita toisiinsa hyvin erilaisella tavalla kuin rutinoitunut oman alansa asiantuntija. Eli matalalla esteellä varustetut luovat ihmiset karkaavat erikoisalan ulkopuolelle ja kaivavat sieltä epätavallisia ajatusketjuja ja tuovat erilaista ajattelua peliin.

Erilailla ajattelevat ihmiset eivät ole tyhmiä tai osaamattomia. He voivat olla myös varustettuja matalalla assosiaatioesteellä ja siksi heidän ajatuskulut kulkevat erilailla kuin rutinoituneilla asiantuntijoilla. Jos haluaa erilaisia ratkaisuja, niin heitä kannattaa kuunnella. Sieltä voi syntyä niitä luovia uusia ajatuksia.

Kuhan pohdin, Kari…

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

Yksi kommentti

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*