Andon- narusta nykimistä

Andon  on eräs työkalu, jolla varoitetaan prosessin virheistä. Oikeastaan andon kylläkin tarkoittaa japanilaista paperilyhtyä, joka on tehty pingoittamalla paperia vaikkapa bambukehyksen päälle ja jonka tarkoitus on suojella liekkiä tuulelta. Mutta nykyään andon tarkoittaa myös singnaalia, jolla kerrotaan prosessissa olevasta ongelmasta.

7Suomessa epäkohtaan puuttuminen on noloa, epäkohteliasta tai hävettävää. Silloin se on hävettävää kun ei pysty suoriutumaan työstään. Epäkohteliasta silloin kun sillä osoitetaan, ettei johto ole osannut määritellä oikeita työmenetelmiä ja noloa kun virhe on niin yksinkertainen että kaikkien pitäisi se huomata.

Entä jos virheen löytämisestä ja ratkaisuehdotuksen tekemisestä tehtäisiinkin hyve. Silloin kun myyjä huomaa, että verkkokaupassa myydään tuotetta jota ei ole, niin hänet pitäisi palkita tarkkaavaisuudesta. Tai kun Kelan virkailija huomaa, että muutamaa lausetta muokkaamalla saadaan asiakkaat ymmärtämään lausuntoa, niin siitäkin pitäisi palkita.

Virheiden löytäminen on tärkeää ja ihan vain siksi, että se on ainoa keino perata niitä pois. Ja silloin puhutaan jatkuvasta oppimisesta ja kehittymisestä.

Virheitä on erilaisia ja niiden tunnistaminen on vaikeaa. Esimerkiksi silloin kun työnantaja valittaa julkisesti lehdessä, että nykynuoret ovat laiskoja niin kyseessä on virhe. Joko nykynuoret ovat todellakin laiskoja tai vaihtoehtoisesti työ on vain niin tylsää, ettei sitä haluta tehdä. Ja tämä on andon- narusta nykäisemisen paikka. Miksei minulla  ole niitä työntekijöitä, jotka jonottavat työajan alkaessa sisäänpääsyä.

Ihan samanlainen virhe on se, että valitetaan ettei rekryprosessin kautta löydy oikeanlaisia hakijoita. Se joko kertoo siitä, että osaajia ei todellakaan ole tai siitä, että työnantaja ei osaa markkinoida itseään kunnolla. Eli taasen kuuluu nykäistä narusta ja etsiä ongelma. Jos ongelma on omassa markkinoinnissa, niin sitä pitää korjata. Ja jos ongelma on osaajien puutteessa niin silloin korjataan sitä.

Valittamisen ja virheiden piilottamisen sijaan pitää etsiä ratkaisuja. Jos vienti ei vedä, niin niin pitää etsiä todellisia ratkaisuja näpertelyn sijaan. Jos työntekijöitä ei saa, niin pitää etsiä ratkaisua. Jos päätöksiä ei synny, niin pitää etsiä ratkaisua. Ja jos kananmunatkin on liian kovia, niin pitää etsiä ratkaisu, jolla niistä saa parempia. Jokaiseen isoon ja pieneen ongelmaan löytyy ratkaisu, kun ongelman uskaltaa tunnustaa. Ei joku uskaltaa nykäistä andon-narusta ja virheestä ilmoitetaan.

Filosofian perusopinnot pitäisivät kuulua jokaisen ihmisen perusopintoihin. Filosofia ja lapsi toimivat yksinkertaistetusti ajatellen  samalla tavalla eli molemmat kysyvät kysymystä miksi. Ja pohtimalla vastausta kysymykseen miksi saattaa saada uusia ajatuksia. Mutta vain silloin kun uskaltaa kyseenalaistaa normaalin toiminnan. Tästä samasta on kyse virheiden etsinnässä, ei hyväksytä huonoja vaihtoehtoja vaan parannetaan niitä.

Kuhan pohdin, Kari…

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on StumbleUponShare on Tumblr

2 kommenttia

Kirjoita mielipiteesi

Sähköpostiosoitetta ei julkaista. *- merkityt kentät ovat pakollisia

*